Meny Stäng

Husbilstyper

Köp en halvintegrerad husbil från Carado

Det finns husbilar för var och en, tur va! Detta möjliggör en bekväm och unik resa för varje individ som vill uppleva husbilsvärldens vackra vyer. Husbilar kommer i olika storlekar, vikt, former och det är viktigt att veta skillnaderna på dem. Nedan skriver jag kort om de vanligaste husbilstyperna.

Plåtis

En av de enklare typerna men dock bland de populäraste idag! Dessa kan se olika ut men kännetecknande för så kallade plåtisar är deras transportbil-look. Plåtsis är som en hybrid av en transportbil och husbil. En plåtis är för mindre umgängen på max 4 personer. Plåtisar är inte lika rymliga till boytan, men detta är inte heller syftet med bilen. Plåtisen är perfekt för dig som kan jobba hemifrån och vill resa samtidigt. Bilen blir som en rullande lägenhet. Nya plåtisar har dusch och toa så du behöver inte oroa dig över den biten. Begränsad boyta kompenseras med en flexibel möblering av den kovertibla dubbelsängen i bakutrymmet. Där kan du på dagen göra om till skåp, för att sedan under kvällen bädda fram en dubbelsäng.

Öriga fördelar med just plåtisen är dess relativt starka motor och minimala luftmotstånd. Mer aerodynamiska husbilar är svåra att hitta. Eftersom att denna husbilstyp är som en transportbil är den enkel i stadsmiljöer, drar relativt lite bensin och klarar av tyngre miljöer såsom rejäla uppförsbackar utan att växla ned.

Alkovhusbil

Alkovhusbilen är en typisk familjehusbil. Med det kännetecknande alkovutrymmet ovanför cockpiten blir denna husbil ideal för småbarnsfamiljer. Dessa husbilar har normalt plats för 2-6 personer. 2 i bakre utrymme där både våningssäng och dubbelsäng är förekommande, 2 sovplatser i den bäddbara dinetten i bodelen och en dubbelsäng i alkovutrymmet. Alkovhusbilar är rymliga och praktiska. Till skillnad från halvintegrerade och plåtisar, är denna husbilstyp mindre aerodynamisk pga utstickande alkoven, och förbrukar därav mer bensin och är mer vindkänslig.

Halvintegrerad

Idag är dessa husbilar de vanligaste. Halvintegrerade husbilar är mer aerodynamiska än alkovhusbilar och helintegrerade överlag. Denna husbilstyp är perfekt för max 4 personer men blir extra bekväm om man är ett par. Halvintegrerade husbilar kan vara olika konstruerade när det kommer till sängar. Allt från dubbelsäng till nedragningsbar säng i dinetten till queenbädd. Konstelationerna ser olika ut beroende på modell och märke. Halvintegrerade är billigare i drift än helintegrerade men har en mindre bodelsyta.

Helintegrerad

Helintegrerade husbilar är dyrare än halvintegrerade eftersom att de är dyrare att tillverka, men absolut det rymligaste alternativet. De är oftast bättre utrustade och håller hög standard. En helintegrerad husbil har ersatt originalbilens förarhytt med en helt integrerad förardel av husbilen. Oftast har bara föraren dörr på sin sida, andra dörren befinner sig vid bodelen.

Lyxhusbilar

Lyxhusbilar eller ”Liners” som de också kallas i folkmun är jättelika husbilar med extra allt. Dessa är en kombination av en helintegrerad husbil och en ombyggd buss. Dessa husbilar är inget för nybörjaren. Med sina 5-12 tons tjänstevikt och avancerade värme, vatten och gasolsystem är husbilen säkrast hos en van husbilsägare, med C-körkort. De lyxigare Liners idag är oftast inspirerade av Mercedes och MAN och man kan räkna med deras kvalité. En sådan här husbil kan enkelt göras till ett komfortabelt, permanent boende.